Alleen en Samen in Almere

Wat kun je zelf doen tegen eenzaamheid?

Wanneer je je goed voelt, dan kun je werken aan het uitbreiden van je netwerk of aan het verstevigen van wat je al hebt. Want als je je goed voelt, dan maak je makkelijker contact en vinden mensen het leuk om met jou om te gaan. Dan heb je al mensen om je heen waarbij je je fijn voelt op het moment dat er iets in je leven gebeurt. Wanneer er mensen zijn die je begrijpen en steunen, is de kans kleiner dat je je eenzaam gaat voelen. 

 

Maar wat als je je al eenzaam voelt? Bij activiteiten kun je kijken wat er bij jou past.

Daarnaast kun je zelf ook al veel doen om je beter te voelen:

  • Zorg voor een dag- en weekstructuur. Sta op vaste tijden op en ga op vaste tijden naar bed. Dit geldt ook voor de maaltijden over de dag heen.
  • Eet gevarieerd en voedzaam. Eet voornamelijk langzame koolhydraten; deze vind je in volkorenproducten, groente, fruit en peulvruchten. Vermijd snelle koolhydraten zoals koek, snoep, gebak, chips etc.
  • Verzorg jezelf: neem een douche met extra lekkere doucheschuim, kam je haren en trek leuke kleding aan.
  • Beweeg elke dag minimaal 30 minuten. Maak bijvoorbeeld een wandeling in de buitenlucht. Zorg dat je beweegt. 
  • Wat vond je vroeger leuk om te doen? Pak dit weer op, bijvoorbeeld gedichten schrijven, tuinieren, schilderen of fietsen.
  • Probeer creatieve activiteiten uit, zoals tekenen, schilderen of kleien.
  • Zing uit volle borst mee met je favoriete liedje.
  • Neem in ieder geval 2 keer per week zelf het initiatief om contact te maken. Bel iemand op, ook al heb je die persoon lang niet meer gesproken. Of stuur iemand een leuk berichtje. Vraag aan de buurvrouw hoe het ermee gaat wanneer je deze tegenkomt. Glimlach tegen de kassière en wens haar een fijne dag.
  • Wees lief voor jezelf. Koop wat leuks voor jezelf. Geef jezelf een compliment.
  • Zoek afleiding zodat je, wanneer je negatieve gedachten ontwikkelt, deze snel uit je hoofd krijgt.
  • Leef in het nu en niet in het verleden of in de toekomst.
  • Zorg voor voldoende ontspanning en doe regelmatig ademhalingsoefeningen.

 

Het is goed om te weten dat je niet de enige bent die zich eenzaam voelt. Praat erover en vertel wat het voor jou betekent om je zo te voelen. Dit kan bijvoorbeeld bij de huisarts of bij iemand waarbij je je vertrouwd voelt. 

 

Je staat er niet alleen voor.
 

Mindfulness en ontspanning

Waar je aandacht is, daar ben je. Mindfulness gaat over de kunst om aanwezig te zijn in het hier en nu. Met mindfulness leef je intenser en bewuster. Door vaker je aandacht te sturen, leer je afstand te nemen van de spinsels in je hoofd. Je kunt je beter concentreren, je ontspant gemakkelijker. De geest wordt rustiger.
Door mindfulness te beoefenen leer je om (negatieve) gedachten en gevoelens te beschouwen als voorbijgaande gebeurtenissen in plaats van feiten, zodat je hier gemakkelijker afstand van kunt nemen. Mindfulness helpt daarbij in het herkennen van automatische, soms onbehulpzame, patronen.
Mindfulness helpt bij stress, angst, spanningen en slaapproblemen of wanneer je bijvoorbeeld problemen hebt met je relaties. Ook als je geen specifieke klachten hebt kan het een positieve invloed op je leven hebben. Je hoeft voor ervoor niks te kopen, en je hoeft er nog niet goed in te zijn om te beginnen.

 

Privacyverklaring